(Langdurig) ziekteverzuim op het werk? Zet welzijn hoog op de agenda.
Ziekteverzuim blijft een belangrijk aandachtspunt binnen bedrijven. Het mentaal- en fysiek welzijn van werknemers reflecteert in hun job en dus ook op hele organisatie. Uit onze recente onderzoekscijfers blijkt dat het ziekteverzuim bij drie op de tien kmo’s het afgelopen jaar is gestegen. Het blijft dus zeker een topic om over te waken.
In bedrijven met 50 of meer werknemers, is het sinds eind 2022 mogelijk om drie keer per jaar één dag afwezig te zijn zonder ziektebriefje. Bedrijven met minder dan 50 werknemers kunnen nog steeds bij elk ziekteverzuim een ziektebriefje vragen én dat doet ook bijna 65% van de kmo’s.
Omgaan met ziekteverzuim: zorg voor goede communicatie
Ziekteverzuim voorkomen gaat natuurlijk veel verder dan het vragen van een ziektebriefje. Wanneer een werknemer afwezig is door ziekte, is belangrijk om als werkgever het gesprek aan te gaan, zeker in geval van langdurige ziekte. Deze vorm van communicatie creëert verbondenheid en zorgt voor een vlotte(re) terugkeer naar de werkvloer. Enkele tips:
- Zorg voor een regelmatige telefonische opvolging;
- Maak afspraken over de werkoverdracht;
- Plan een gesprek in bij terugkeer.
Mentaal welzijn en deconnectie op de werkvloer
De Arbeidsdeal voorziet Het recht op deconnectie. Die helpt werknemers loskoppelen van het werk na de werkuren om zo een betere work-lifebalans te behouden. Dit wil zeggen dat ze bijvoorbeeld niet hoeven te antwoorden op werkmails of telefoontjes. Volgens onze cijfers houdt bijna 80% van de bedrijven daar ook daadwerkelijk rekening mee, althans voor administratieve profielen. Bij leidinggevende functies vervaagt dit begrip al sneller en verwacht meer dan 60% dat deze type profielen nog bereikbaar zijn buiten de werkuren.
Het beste advies voor kmo’s is om goede afspraken te maken met hun werknemers. Wanneer de verwachtingen te vaag zijn en/of nergens vastgelegd zijn, leidt dit vaak tot overconnectie en burn-out. Het is in zulke gevallen cruciaal en gewoonweg efficiënt om afspraken rond deconnectie concreet vast te leggen.
Voorkom ziekteverzuim en bevorder het mentaal welzijn
Het cliché ‘beter voorkomen dan genezen’ kan je hier ook zeker toepassen. Hoe kan je preventief inzetten op ziekteverzuim? Het belangrijkste is om eerst je risico’s in kaart te brengen en de oorzaken te identificeren. Voldoe je als bedrijf daarnaast ook aan alle welzijnsrechtelijke verplichtingen? Met al deze informatie kan je doelgericht aan de slag met een eigen preventieplan.
Welzijn laten tellen binnen jouw bedrijf
Wil je je ziekteverzuim (beter) in kaart brengen en je werknemers op de juiste manier begeleiden en stimuleren? Ontdek meer over het belang van mentaal en fysiek welzijn op de werkvloer via onze inzichtelijke whitepaper of school je bij via een van onze opleidingen.
Geschreven door
Juridisch adviseur